top of page
Çapraz Tablolar
00:17

YOUTUBE KANALIMIZA GÖZ ATTINIZ MI? ARADIĞINIZ BİLGİ KANALIMIZDA OLABİLİR. TIKLAYINIZ.

Sosyal pazarlama nedir?

Genellikle devlete ait kurum ve kuruluşlar ve kâr amacı gütmeyen toplum yararına çalışan dernek ve vakıflar tarafından gerçekleştirilen sosyal pazarlama; bir ürünün planlaması, fiyatlandırması, dağıtımı, iletişim ve pazar araştırması gibi pazarlama araçlarından faydalanarak toplum yararına olan fikirlerin kabulünü sağlayacak programların tasarlanması, uygulanması ve kontrolüdür (Tek, 2005).


Daha kapsamlı olarak açıklanacak olursa, sosyal pazarlama; sadece reklam değildir. Zeki bir slogan ya da mesaj stratejisi değildir. Medya saldırısı yoluyla bütün herkese ulaşmak değildir. Bir imaj kampanyası değildir. Bir vakumlama yapıp, boşluğu almak değildir. Hızlı bir süreç değildir. Sosyal ya da davranış değişikliği stratejisidir. İnsanları aktif hale getirdiğinde daha etkili olur. Değişime hazır olan ve endişelenmek için sebebi olanları hedef alır. Stratejiktir ve kaynakların etkili kullanımını gerektirir. Bütünleştirir ve uzun dönemlidir (Turning Point, 2021).




Tek, Ö. B. (2005). Modern pazarlama ilkeleri. İzmir: Birleşik Matbaacılık.

Turning Point (2021). The Basics of Social Marketing, http://www.nesc.wvu.edu/smart/training/toolkit/page3/social_marketing/basics.pdf

Comments


bottom of page