Bu sayfada, YouTube kanalımızda yer alan Sıfırdan SPSS derslerine ait verileri ve ek dokümanları bulabilirsiniz.
Ücretsiz olarak sunduğumuz derslerimizin daha çok arkadaşımızın önüne çıkabilmesi (böylece daha kaliteli çalışmalar yapılabilmesi) ve bize destek olmak için kanalımıza abone olmanızı, videoları beğenmenizi rica ediyoruz.
Aşağıda seriye başlamak istediğiniz derse göre seçim yapınız. Dosyalar sıkıştırılmış (.rar) formattadır. Açabilmek için WinRar veya WinZip benzeri programınız olmalıdır. Dosyaları çıkardığınızda .sav uzantılı SPSS veri dosyalarına ulaşacaksınız. Veri dosyasını açmak için ise SPSS programınız olmalıdır.
Ders 1: Başlıyoruz: SPSS'i Tanıyalım
Bu dersimizde SPSS programını genel olarak tanıyabilirsiniz. SPSS programının çalışma sistemini, temel yapısını, değişken ve veri ekranlarının ne işe yaradığını, buralara hangi bilgilerin girildiğini öğrenebilirsiniz.
Derse başlamadan önce aşağıdaki verileri indirebilir ve birlikte uygulayabilirsiniz.
Ders 2: Veri Girişi ve Ön Düzenlemeler
Bu dersimizde örnek bir anket üzerinden SPSS'e veri girişi anlatılıyor. Anket üzerinde kodlamalar yapma, değişkenlerin isimlerini ve açıklamalarını oluşturma, verileri SPSS'e aktarma ve değişkenler üzerinde ön düzenlemeler yapma ile ilgili olarak uygulamalı olarak bilgiler edinebilirsiniz.
Derse başlamadan önce bir önceki dersin verilerini ve aşağıdaki Excel formatındaki veri dosyasını indirebilirsiniz.
Ders 3: Ters Kodlama
Bu dersimizde; analizler öncesindeki hazırlıklar kapsamında, gerekli olması halinde ters kodlama işlemlerinin nasıl yapılabileceği anlatılıyor. Ters kodlamanın ne olduğu, neden ve nasıl yapıldığı ile ilgili bilgileri uygulamalı olarak edinebilirsiniz.
Birlikte uygulama yapmak isterseniz bir önceki dersin verileri üzerinden devam edebilirsiniz. Eğer seriye bu dersten başlıyorsanız aşağıdaki ders 3 adlı verileri indirmelisiniz.
Ders 4: Ölçek Puanlarının Hesaplanması
Bu dersimizde; araştırmanın bir ölçek içermesi halinde, ölçek puanlarının nasıl hesaplandığı ve bunlara ait değişkenlerin veri setine nasıl eklendiği anlatılıyor. Bu amaçla kullanılan SPSS komutlarını uygulamalı olarak öğrenebilirsiniz.
Birlikte uygulama yapmak isterseniz bir önceki dersin verileri üzerinden devam edebilirsiniz. Eğer seriye bu dersten başlıyorsanız aşağıdaki ders 4 adlı verileri indirmelisiniz.
Ders 5: Kategorik Değişkenin Gruplarını Yeniden Düzenleme
Bu dersimizde; kategorik bir değişkenin gruplarının yeniden düzenlenmesi anlatılıyor. Bu amaçla kullanılan SPSS komutlarını ve işlemlerini uygulamalı olarak öğrenebilirsiniz.
Birlikte uygulama yapmak isterseniz bir önceki dersin verileri üzerinden devam edebilirsiniz. Eğer seriye bu dersten başlıyorsanız aşağıdaki ders 5 adlı verileri indirmelisiniz.
Ders 6: Sürekli Değişkenden Kategorik Değişken Üretme
Bu dersimizde; sürekli değişkenden kategorik değişken üretme anlatılıyor. Bu amaçla kullanılan SPSS komutlarını ve işlemlerini uygulamalı olarak öğrenebilirsiniz.
Birlikte uygulama yapmak isterseniz bir önceki dersin verileri üzerinden devam edebilirsiniz. Eğer seriye bu dersten başlıyorsanız aşağıdaki ders 6 adlı verileri indirmelisiniz.
Ders 7: Kategorik Değişkenin Gruplarını Yeniden Düzenleme
Bu dersimizde; formül kullanılarak değişken üretme anlatılıyor. Bu amaçla kullanılan SPSS komutlarını ve işlemlerini uygulamalı olarak öğrenebilirsiniz.
Birlikte uygulama yapmak isterseniz bir önceki dersin verileri üzerinden devam edebilirsiniz. Eğer seriye bu dersten başlıyorsanız aşağıdaki ders 7 adlı verileri indirmelisiniz.
Ders 8: Küçük Sınav İle Öğrendiklerimizin Tekrarı
Bu dersimizde küçük bir sınav ile bu dersimize kadar öğrendiklerimizi tekrar ediyoruz. Toplam 5 soru ve uygulamalı cevaplarını videomuzda bulabilirsiniz.
Birlikte uygulama yapmak isterseniz bir önceki dersin verileri üzerinden devam edebilirsiniz. Eğer seriye bu dersten başlıyorsanız aşağıdaki ders 8 adlı verileri indirmelisiniz.
Ders 9: Kayıp Verileri ve Hataları Düzeltme
Bu dersimizde kayıp verileri ve hataları düzeltme anlatılıyor. Bu amaçla kullanılan SPSS komutlarını ve işlemlerini uygulamalı olarak öğrenebilirsiniz.
Birlikte uygulama yapmak isterseniz bir önceki dersin verileri üzerinden devam edebilirsiniz. Eğer seriye bu dersten başlıyorsanız aşağıdaki ders 9 adlı verileri indirmelisiniz.
Ders 10: Frekans Analizi Yapma
Bu dersimizde frekans analizi anlatılıyor. Bu amaçla kullanılan SPSS komutlarını ve işlemlerini uygulamalı olarak öğrenebilirsiniz.
Birlikte uygulama yapmak isterseniz bir önceki dersin verileri üzerinden devam edebilirsiniz. Eğer seriye bu dersten başlıyorsanız aşağıdaki ders 10 adlı verileri indirmelisiniz.
Ders 11: Birden Fazla Cevap Verilebilen Sorularda Frekans Analizi Yapma
Bu dersimizde birden fazla cevap verilebilen sorularda frekans analizi anlatılıyor. Bu amaçla kullanılan SPSS komutlarını ve işlemlerini uygulamalı olarak öğrenebilirsiniz.
Birlikte uygulama yapmak isterseniz bir önceki dersin verileri üzerinden devam edebilirsiniz. Eğer seriye bu dersten başlıyorsanız aşağıdaki ders 11 adlı verileri indirmelisiniz.
Ders 12: Tanımlayıcı İstatistiklerin Hesaplanması
Bu dersimizde tanımlayıcı istatistiklerin hesaplanması anlatılıyor. Bu amaçla kullanılan SPSS komutlarını ve işlemlerini uygulamalı olarak öğrenebilirsiniz.
Birlikte uygulama yapmak isterseniz bir önceki dersin verileri üzerinden devam edebilirsiniz. Eğer seriye bu dersten başlıyorsanız aşağıdaki ders 12 adlı verileri indirmelisiniz.
Ders 13: Çapraz Tabloların Oluşturulması
Bu dersimizde tanımlayıcı çapraz tabloların oluşturulması iki farklı yoldan anlatılıyor. Bu amaçla kullanılan SPSS komutlarını ve işlemlerini uygulamalı olarak öğrenebilirsiniz.
Birlikte uygulama yapmak isterseniz bir önceki dersin verileri üzerinden devam edebilirsiniz. Eğer seriye bu dersten başlıyorsanız aşağıdaki ders 13 adlı verileri indirmelisiniz.
Ders 14: Tanımlayıcı İstatistiklerin Hesaplanması
Bu dersimizde ölçeklerde cevap frekanslarının ve madde ortalamalarının tespiti anlatılıyor. Bu amaçla kullanılan SPSS komutlarını ve işlemlerini uygulamalı olarak öğrenebilirsiniz.
Birlikte uygulama yapmak isterseniz bir önceki dersin verileri üzerinden devam edebilirsiniz. Eğer seriye bu dersten başlıyorsanız aşağıdaki ders 14 adlı verileri indirmelisiniz.
Ders 15: Küçük Sınav İle Öğrendiklerimizin Tekrarı - 2
Bu dersimizde küçük bir sınav ile 9- 14. dersler arasında öğrendiklerimizi tekrar ediyoruz. Toplam 5 soru ve uygulamalı cevaplarını videomuzda bulabilirsiniz.
Birlikte uygulama yapmak isterseniz bir önceki dersin verileri üzerinden devam edebilirsiniz. Eğer seriye bu dersten başlıyorsanız aşağıdaki ders 15 adlı verileri indirmelisiniz.
Ders 16: Normal Dağılımın Tespiti
Bu dersimizde normal dağılımın tespiti anlatılıyor. Bu amaçla kullanılan SPSS komutlarını ve işlemlerini uygulamalı olarak öğrenebilirsiniz.
Birlikte uygulama yapmak isterseniz bir önceki dersin verileri üzerinden devam edebilirsiniz. Eğer seriye bu dersten başlıyorsanız aşağıdaki ders 16 adlı verileri indirmelisiniz.
Normal dağılım için çarpıklık ve basıklık değerlerinin +-1,00 arasında olması gerektiğini belirten kaynak: Büyüköztürk, Ş. (2023). Sosyal Bilimler için Veri Analizi El Kitabı. Ankara: Pegem Akademi.
Normal dağılım için çarpıklık ve basıklık değerlerinin +-2,00 arasında olması gerektiğini belirten kaynak: George, D. & Mallery, P. (2020). IBM SPSS Statistics 26 Step by Step: A Simple Guide and Reference (16th ed.). New York: Routledge.
Ders 17: Normal Dağılıma Sahip İki Grubun Ortalamalarının Karşılaştırılması (Bağımsız Gruplar t Testi)
Bu dersimizde normal dağılıma sahip iki grubun ortalamalarının karşılaştırılması için kullanılan Bağımsız Gruplar t-Testi, diğer adıyla İlişkisiz Örneklemler t-Testi anlatılıyor. Testin ne zaman ve nasıl kullanıldığı ile birlikte bulguların nasıl değerlendirilebileceğini uygulamalı olarak öğrenebilirsiniz.
Birlikte uygulama yapmak isterseniz bir önceki dersin verileri üzerinden devam edebilirsiniz. Eğer seriye bu dersten başlıyorsanız aşağıdaki ders 17 adlı verileri indirmelisiniz.
Ders 18: Normal Dağılıma Sahip Olmayan İki Grubun Ortalamalarının Karşılaştırılması (Mann-Whitney U Testi)
Bu dersimizde normal dağılıma sahip olmayan iki grubun ortalamalarının karşılaştırılması için kullanılan Mann-Whitney U Testi anlatılıyor. Testin ne zaman ve nasıl kullanıldığı ile birlikte bulguların nasıl değerlendirilebileceğini uygulamalı olarak öğrenebilirsiniz.
Birlikte uygulama yapmak isterseniz bir önceki dersin verileri üzerinden devam edebilirsiniz. Eğer seriye bu dersten başlıyorsanız aşağıdaki ders 18 adlı verileri indirmelisiniz.
Ders 19: Normal Dağılan İkiden Fazla Grubun Ortalamalarının Karşılaştırılması (Tek Yönlü ANOVA)
Bu dersimizde normal dağılıma sahip ikiden fazla grubun ortalamalarının karşılaştırılması için kullanılan Bağımsız Gruplar İçin Tek Yönlü Varyans Analizi yani ANOVA anlatılıyor. Testin ne zaman ve nasıl kullanıldığı ile birlikte bulguların nasıl değerlendirilebileceğini uygulamalı olarak öğrenebilirsiniz.
Birlikte uygulama yapmak isterseniz bir önceki dersin verileri üzerinden devam edebilirsiniz. Eğer seriye bu dersten başlıyorsanız aşağıdaki ders 19 adlı verileri indirmelisiniz.
Ders 20: Normal Dağılmayan İkiden Fazla Grubun Ortalamalarının Karşılaştırılması (Kruskal-Wallis H Testi)
Bu dersimizde normal dağılıma sahip olmayan ikiden fazla grubun ortalamalarının karşılaştırılması için kullanılan Kruskal-Wallis H Testi anlatılıyor. Testin ne zaman ve nasıl kullanıldığı ile birlikte bulguların nasıl değerlendirilebileceğini uygulamalı olarak öğrenebilirsiniz. Birlikte uygulama yapmak isterseniz bir önceki dersin verileri üzerinden devam edebilirsiniz. Eğer seriye bu dersten başlıyorsanız aşağıdaki ders 20 adlı verileri indirmelisiniz.
BUNDAN SONRAKİ DERSLER İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ.