top of page
Çapraz Tablolar
00:17

YOUTUBE KANALIMIZA GÖZ ATTINIZ MI? ARADIĞINIZ BİLGİ KANALIMIZDA OLABİLİR. TIKLAYINIZ.

Mesleki tükenmişlik nedir?

Mesleki tükenmişlik kapsamlı bir biçimde Christina Maslach tarafından tanımlanmıştır. Yapmış olduğu çalışmalardan dolayı bugün mesleki tükenmişlik konusunda önemli bir kaynak olarak kabul edilen sosyal psikolog Maslach tükenmişliği, “insanlarla yüz yüze etkileşimde bulunmayı gerektiren mesleklerde çalışanlarda görülen fiziksel bitkinlik, uzun süren yorgunluk, çaresizlik, umutsuzluk ve işe yaramama duygusu ve diğer insanlara karşı olumsuz tutumları içeren duygusal, zihinsel ve fiziksel boyutlu bir durum olarak tanımlamıştır (Maslach ve Jackson, 1981).


Mesleki tükenmişlik yavaş ve sinsice başlayan, ani bir şekilde ortaya çıkan ve sonraki zamanlarda sürekli gelişerek kronik bir hale gelen bir olgudur (Günay, 2016: 43). Bireysel ve örgütsel faktörler olarak gruplandırılan çeşitli nedenler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bireysel nedenler bireylerin kişisel özelliklerini ifade etmektedir. Örgütsel faktörler ise kişinin çalışmakta olduğu işin türü, niteliği ve çeşitli özelikleri ile ilgili faktörlerdir (Bayram, 2016: 6).



Kaynaklar:

Maslach, C., & Jackson, S. E. (1981). The measurement of experienced burnout. Journal of organizational behavior, 2(2), 99-113.

Günay, A. (2016). Kabin ekiplerinde iş doyumu ve tükenmişlik sendromu. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Eskişehir.

Bayram, V. (2016). Eğitim çalışanlarının tükenmişlik ve depresyon düzeylerinin incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. İstanbul.


Comments


bottom of page