top of page
Çapraz Tablolar
00:17

YOUTUBE KANALIMIZA GÖZ ATTINIZ MI? ARADIĞINIZ BİLGİ KANALIMIZDA OLABİLİR. TIKLAYINIZ.

İŞ TATMİNİ (İŞ DOYUMU) NEDİR?

iş tatmini
iş tatmini

Bir kavram olarak ortaya çıkışı 1911 yılında Frank Taylor’un yapmış olduğu iş tatmini ölçümlerine dayalı çalışmalara dayanan iş tatmini, en özet anlatımla, bu konuda çok önemli çalışmalar yapmış olan Edvin Locke tarafından “çalışanın beklentileri ile işin sunmuş oldukları arasındaki fark sonucunda ortaya çıkan duygusal durum” olarak tanımlanmıştır.


Günümüze kadar geçen süre içerisinde çok çeşitli yönleriyle araştırılmış olan kavram çalışanın yapmış olduğu işe karşı geliştirdiği davranış biçimi, istenen ve istenmeyen şartların dengesine göre ortaya konulan davranışlar, işe karşı geliştirilen doyum gibi farklı tanımlarla açıklanmıştır. Bugün iş tatmini işletmelerin verimliliğini arttırma ve çalışanların tükenmişlik duygusu yaşamaması gibi nedenlerle üzerinde önemle durulan bir konudur.


İş tatmini örgütsel ve kişisel çeşitli faktörlerden doğrudan etkilenmektedir. Ücret, yönetim tarzı, çalışma arkadaşları ve şartları, terfi imkanları ve işin kendisi gibi etkenler örgütsel faktörleri meydana getirmektedir. Yaş, eğitim düzeyi, örgüte bağlılık, kişilik özellikleri ve deneyim gibi etkenler ise bireysel faktörlerden bazılarıdır.

Comments


bottom of page