top of page
Çapraz Tablolar
00:17

YOUTUBE KANALIMIZA GÖZ ATTINIZ MI? ARADIĞINIZ BİLGİ KANALIMIZDA OLABİLİR. TIKLAYINIZ.

Deneyimsel pazarlama nedir?

Deneyimsel pazarlama, Columbia Business School pazarlama profesörü ve “Küresel Marka Merkezi” yöneticisi Bernd Schmitt tarafından ortaya atılmış olan bir kavramdır (Schmitt, 1999: 71-75). Pazarlama yapmak için ürünün faydalarından ziyade tüketicinin deneyimlerinden yararlanmayı esas alan bir anlayıştır ve deneyimsel pazarlamanın temel stratejik uğraşısı duyu, his, düşünce, eylem ve ilişkiden oluşan bütünsel deneyimler yaratmaktır (Kadirhan, 2014: 56-58).


Deneyimsel pazarlamanın geleneksel pazarlamadan temel farkları tüketici deneyimi üzerine odaklanma ve duygusal ve ilişkisel değer sağlama, değer/anlam, tüketim ve sadakat sinerjisi ortaya çıkarma ve tüketicilerin aynı zamanda duygusal güdümlü olduğunu savunmadır (Kır, 2014: 109). Deneyimsel pazarlama, bugün işletmeler için yeni bir düşünce şeklini temsil etmektedir ve marka memnuniyeti ve sadakatini kazanmayı sağlayan en güçlü pazarlama faaliyetlerinden bir tanesidir (Kadirhan, 2014: 56).




Schmitt, B. (1999). Experiential Marketing: How to Get Customers to Sense, Feel, Think, Act, Relate to Your Company and Brands, New York: The Free Press.

Kadirhan, K. (2014). Deneyimsel Pazarlamada Marka İletişimi Öğelerinin Kullanımı: Coca Cola Mutluluk Çadırı Örnek Olay İncelemesi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Yaşar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

Kır, S. (2014). Deneyimsel Pazarlama Bağlamında Test Sürüşleri (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Comments


bottom of page