top of page
Çapraz Tablolar
00:17

YOUTUBE KANALIMIZA GÖZ ATTINIZ MI? ARADIĞINIZ BİLGİ KANALIMIZDA OLABİLİR. TIKLAYINIZ.

Bipolar bozukluk nedir?

Bipolar bozukluk; eski adı ile manik-depresif hastalık, Türkçe karşılığı ile iki uçlu ya da iki kutuplu bozukluk olarak adlandırılan bir duygu durum bozukluğudur. Bu duygu durum bozukluğunda taşkınlık yani mani ve çökkünlük yani depresyon olmak üzere birbirine zıt iki ayrı hastalık dönemi bulunmakta ve bunlar yatışma ve alevlenmelerle seyretmektedir. Hastalık dönemi dışında ise hasta hemen tamamen normale dönmektedir.


Dolayısıyla bipolar bozukluk “bir düzen olmaksızın tekrarlayan manik ve depresif ya da her ikisini de kapsayan karma (mikst) dönemlerin görüldüğü ve bu dönemler arasında kişinin oldukça sağlıklı duygu durum haline (ötimik) dönebildiği kronik bir bozukluk” olarak tanımlanmaktadır. Mani, “taşkınlık” anlamına gelmektedir ve bu dönemde kişinin duygu durumu yükselmektedir (aşırı neşeli, aşırı mutlu, enerjik, konuşkan gibi). Depresyonda ise maninin tersine kişinin duygu durumu “çökkündür” (mutsuz, elemli, kafası karışık, öfkeli gibi).




Genç E. Bipolar Bozuklukta İntihar Girişimi Olan, İntihar Düşüncesi Olan ve Olmayan Bireylerin Sosyodemografik Ve Klinik Özellikler Açısından Karşılaştırılması. 2017, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman RSSHEAH, Uzmanlık tezi, İstanbul (Dr. Armağan Özdemir).

2. Subaşı Z. Antidepresan Kullanımına Bağlı Manik/Hipomanik Kayma Yaşayan Hastalar İle İki Uçlu Duygudurum Bozukluğu Tanısı Olan Hastaların Klinik ve Sosyodemografik Verilerinin Karşılaştırılması. 2017, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Uzmanlık tezi, Eskişehir (Prof. Dr. Çınar Yenilmez).


Comments


bottom of page